Historiku & data te rendesishme LRI

Lëvizja Rinore për Integrim është një forum rinor politik, i cili u themelua në 9 qershor të vitit 2004 nga një grup studentësh,mes të cilëve 5 vajza, të cilët shikonin te iniciativa e tyre shpresën për një Shqipëri më të mirë.

Ky forum u ngrit mbi vlera të forta të social-demokracisë si: liria, barazia, solidariteti,parime këto të sanksionuara edhe ne statutin e LRI sot .

Themelimi i LRI erdhi në një moment kur këmbana politike po tregonte domosdoshmërinë e zgjidhjeve të reja për të rinjtë, në mënyrë që ata ta shihnin veten pjesë integrale të politikës. Një forcë e re, me vizion dhe me mundësi reale përfaqësimi për të rinjtë, që do të ktheheshin në protagonistë të jetës politike. E krijuar modestisht në një moment kur forumet  e tjera politike ishin të konsoliduara, Lëvizja Rinore për Integrim fitoi kredo politike në sajë të korrektesës dhe vendosmërisë që tregoi për ti çuar deri në fund premtimet e saj, solidaritetit, frymës së grupit që treguan anëtarët e saj e që vazhdojnë ta trashëgojnë pasardhësit edhe në ditët e sotme.

Në 12 vite të ekzistencës së saj, LRI ka treguar  pjekuri politike nëpërmjet ngritjes se kauzave të rëndësishme dhe finalizimit të tyre në politika konkrete. Ky forum ka rritur përgjegjshmërinë, kulturën politike dhe të menduarit opozitar te të rinjtë, në raste cënimi të interesave të komunitetit ku jetojnë. Jo vetëm një akademi politike, por edhe një strehë për socializimin e të rinjve, të cilët i bashkojnë interesat kulturore, sportive e artistike. Axhenda e larmishme e LRI i mban anëtarët dhe simpatizantët e LRI të angazhuar përgjatë gjithë vitit.

Lëvizja Rinore për Integrim e bazon veprimtarinë politike mbi programin e saj.Përherë vigjilente për të pasur në fokus të saj problematikat e të rinjve shqiptarë, fusha dhe sektorë që paraqesin një ngërç për progresin e Shqipërisë dhe për aderimin e saj në familjen europiane.Duke e vlerësuar thelbësore rolin e edukimit në krijimin e një shoqërie sfiduese, Lëvizja Rinore për Integrim ka qënë zëri më i fortë i problematikave që prekin edukimin,si matura shtetërore, praktikat e punës, reforma në arsimin e lartë, infrastruktura shkollore.Forumi i LRI,me qëllim krijimin e një rinie solidare ka ndërmarrë nisma konkrete edhe për formalizimin dhe nxitjen e vullnetarizmit, nëpërmjet hartimit të ligjit për punën vullnetare, një kërkesë kjo e Bashkimit Europian. Jashtë vëmendjes së LRI nuk ka mbetur as zhvillimi i politikave mbrojtëse për mjedisin, trashëgiminë kulturore, promovimi i turizimit, te drejat e njeriut, pjesëmarrja sociale.

Lëvizja Rinore për Integrim ka marrëdhënie të shkëlqyera me forumet simotra në Europë e në botë dhë gjithmonë është kujdesur për të ndjekur axhendën ndërkombetare me qëllim ndikimin në politikat globale. Sot është anëtare me të drejta të plota në Internacionalen e të Rinjve Socialistë ( IUSY) dhe në Organizatën Europiane e të Rinjve Socialistë ( YES ), fal angazhimit të vazhdueshëm dhe përkushtimit maksimal të treguar për përfshirjen e të rinjve në politikbërje dhe realizimin e projekteve të përbashkëta. Bashkëpunimi i frytshëm dhe imazhi i mirë që LRI gëzon në arenën ndërkombëtare bën që LRI të jetë përherë në koherencë me forumet simotra në Europe e në Botë dhe avangarde ndaj forumeve në Shqipëri sa i përket mënyrës së organizimit, hartimit dhe implementimit të politikave rinore dhe funksionimit të brëndshëm.

Jetëshkrimi i këtij forumi pasurohet dita ditës fal energjisë, dashurisë dhe përkushtimit që të rinjtë e LRI  tregojnë në çdo aktivitet,në çdo ide të propozuar, sfidë që iu del përpara,duke i përballuar ato si një familje e madhe dhe duke dëshmuar vlerat që mbart një rini që përditë investon energjitë e saj drejt projektimit të një Shqipërie pozitive .

Historiku & Data te rendesishme Lri

2016

July 24

LRI antare me të drejta të plota ne Organizatën Europiane të Rinisë Socialiste (YES ).

June 10

Konventa Kombëtare e LRI

May 25

Konventa Kombëtare e Studentëve

May 6

Konventa Kombëtare e Gjimnazistëve

April 28

Miratohet në Kuvendin e Shqipërisë ligji ” Mbi punën vullnetare ” i hartuar nga të rinjtë e LRI

April 15

Fushatë sensibilizuese e gjimnazistëve te LRI ” Ne jemi sinonime ”

March 11

Aktivitet te muzeu historik ” Dita e gruas është çdo ditë”

February 28

Nënkryetarja e LRI ,Kejdi Mehmetaj zgjidhet me unanimitet zëvendës presidente e IUSY për rajonin e Ballkanit.

February 25

25-28 Shkurt LRI mirëpret delegatët nga e gjithë bota për kongresin e Interancionales së Rinisë Socialiste ,mbajtur në Tirane

2015

December 22

Të rinjtë e LRI vendosin në skenë shfaqjen muzikore ” Mamma mia ”

December 16

LRI takim me ministrin e drejtesise z. Ylli Manjani për reformën në drejtesi “Kërkesat e rinisë për një sistem drejtësie të pavarur dhe me integritet”

November 20

Takim me personalitete të LSI “Sfidat e studentëve ”

August 17

17-22 Gusht Zhvillohet kampi i Jalës

May 4

Konventa parazgjedhore e LRI në pallatin e sportit ” Asllan Rusi ”

April 27

Ilir Meta në bashkëbisedim me studentët e Tiranës

April 14

Ilir Meta në bashkëbisedim me gjimnazistët e Tiranës

2014

December 18

” LRI street art “, aktivitet për promovimin e artistëve të rinj

November 27

” 70 vjet liri ” ,LRI ndërmerr një fushatë informimi me rastin e përvjetorit të çlirimit

September 6

” Përgjegjësi sociale ” , LRI feston 10-vjetorin e LSI në një aksion me aktivitete sociale

August 25

Zhvillohet kampi i Jalës

April 28

LRI në bashkëbisedim me pedagog anglezë mbi reformën në arsim

March 3

LRI anëtarësohet me të drejta të plota ne IUSY

February 11

Takim me maturantët, nxirret drafti për ndryshimin e Maturës Shtetërore

2013

June 4

Ilir Meta në një bashkëbisedim me studentët e diplomuar jashtë vendit

February 13

LRI vë në skenë Teatrin komedian ” Romeo dhe Zhulieta ”

February 8

Facebookwall ” Shkruaj të ardhmen tënde ”

January 24

LRI lançon programin kombëtarë të praktikave të punës

January 22

Bookstore, Ilir Meta në bashkëbisedim me studentët

2012

September 30

Lidhja mbarëshqiptare e forumeve, LRI në takimin e Preshevës

September 21

Dita e Europës, LRI parad me biçikleta

July 23

Bashkëbisedim për Maturën Shtetërore

June 23

LRI , ekspozitë për 100 vjetorin e pavarësisë

May 3

Konventa Kombëtare e LRI

2011

November 25

Ngrihet grupi monitorues për Maturën Shtetërore

August 23

23-28 Gusht – Kampi i Jalës

2010

December 15

Udhëtimi i parë pa viza , LRI në Rinas dhuron trëndafila

December 8

LRI ndihmon familjet e përmbytura në Shkodër

November 3

Konventa Kombëtare, LRI në pallatin e kongreseve

May 3

Konferenca e dytë studentore , TOB

2009

July 14

Kampi veror, analizë post zgjedhore dhe hartimi i strategjisë për vijmësinë e LRI-së

April 30

“Rrota e fatit” protestë për maturën shtetërore

March 25

LRI ndërmerr një fushatë në ndihmë të fëmijëve në nevojë

March 14

LRI proteston kundër qeverisë ( Gërdeci, Armo etj )

2008

November 18

Konferenca e parë studentore

August 24

LRI organizon kampin e parë veror në gjirin e Jalit

April 17

Konventa e LRI në pallatin e sportit Asllan Rusi

2006

September 19

LRI merr pjesë për herë të parë në IUSY World Festival

2005

December 14

Nismë për ndërgjegjësimin dhe informimin e shoqërisë për kartën e Bolonjës

November 24

Konferenca e parë e LRI

2004

June 9

Themelimi i LRI